Jabłecznik z budyniową puszystą pianką

4.85 (230 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sprawdzony przepis na nieco inny jabłecznik :) Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i znika w mgnieniu oka ze stołu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 500 g mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 150 g cukru
    - 1 op. cukru waniliowego
    - 250 g miękkiej margaryny
    - 5 żółtek
    - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    Masa budyniowa:
    - 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
    - 1 l tłustego mleka
    - 1 łyżka masła
    - 5 białek
    - 180 g cukru
    Dodatkowo:
    - 1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.85 (230 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z budyniową puszystą pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękką margarynę. Posiekać. Dodać żółtka i wymieszane ze śmietaną i zagnieść. Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.
    Nagrzać piekarnik do około 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10-15 min w piekarniku (aż się zarumieni). Wystudzić.
  • 2. Masa budyniowa:
    Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.
  • 3. Jabłka zetrzeć na tarce. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nim rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.
    Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.

Porady

Zamiast margaryny można dodać masło, a jeżeli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasto to może dodać kilka łyżek cukru do jabłek. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować