Jabłecznik otulony kruchym ciastem z budyniowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać posiekane masło, żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Nadzienie:
Obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka umieścić w rondelku, dodać trochę wody i dusić pod przykryciem około 8 minut, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon i dusić jeszcze przez 2 minuty.
Natłuszczoną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić większą częścią kruchego ciasta, podpiec w piekarniku przez około 8 -10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.
2.Podpieczone kruche ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią wierzch pozostałą część kruchego ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st C, przez około 45-50 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze