Jabłecznik otulony kruchym ciastem z budyniowa pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczne i proste ciasto na każda okazję - polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 i 1/2 kostki masła
    6 żółtek
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

    Nadzienie jabłkowe z cynamonem:
    około 1,5 kg kwaskowatych jabłek
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki soku z cytryny
    Pianka
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń o smaku śmietankowym

    oraz
    cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik otulony kruchym ciastem z budyniowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać posiekane masło, żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
    Nadzienie:
    Obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka umieścić w rondelku, dodać trochę wody i dusić pod przykryciem około 8 minut, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon i dusić jeszcze przez 2 minuty.
    Natłuszczoną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić większą częścią kruchego ciasta, podpiec w piekarniku przez około 8 -10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
    Pianka:
    Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.
  • 2. Podpieczone kruche ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią wierzch pozostałą część kruchego ciasta.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st C, przez około 45-50 minut.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować