Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200 g schłodzonej margaryny
szczypta soli
2 łyżki drobnego cukru
cukier waniliowy
1 i 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
2. Masa jabłkowa:
około 2 kg jabłek
1 kisiel w proszku o smaku malinowym
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
łyżka soku z cytryny
oraz
cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta
Jabłecznik z kisielem otulony kruchym waniliowym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko . Następnie dodajemy schłodzona , posiekana margarynę, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w filię i wkładamy do lodówki na na conamniej pól godziny.
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki , dzielimy na połowe. Jedna połowe ciasta rozwałkowujemy , wykładamy nim spód natłuszczonej blachy , nakłuwamy gdzieniegdzie widelcem i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajemy kisiel w proszku, sok, cynamon i cukier. Mieszamy i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na podpieczony spód wykładamy kładziemy mase jabłowa a nastepnie na wierzch rzucamy kawąłki ciasta lub scieramy to ciasto na tarce.
Szarlotkę pieczemy na złoty kolor, w 180 st. C przez około50- 55minut.
Po upieczeniu wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze