Jabłecznik z kisielem otulony kruchym waniliowym ciastem

5 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

najprostszy i najsmaczniejszy:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    200 g schłodzonej margaryny
    szczypta soli
    2 łyżki drobnego cukru
    cukier waniliowy
    1 i 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki gęstej śmietany
    2. Masa jabłkowa:

    około 2 kg jabłek
    1 kisiel w proszku o smaku malinowym
    1 łyżeczka cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    łyżka soku z cytryny
    oraz
    cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z kisielem otulony kruchym waniliowym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko . Następnie dodajemy schłodzona , posiekana margarynę, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w filię i wkładamy do lodówki na na conamniej pól godziny.

    2. Ciasto wyjmujemy z lodówki , dzielimy na połowe. Jedna połowe ciasta rozwałkowujemy , wykładamy nim spód natłuszczonej blachy , nakłuwamy gdzieniegdzie widelcem i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

    3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajemy kisiel w proszku, sok, cynamon i cukier. Mieszamy i odciskamy z nadmiaru soku.

    4. Na podpieczony spód wykładamy kładziemy mase jabłowa a nastepnie na wierzch rzucamy kawąłki ciasta lub scieramy to ciasto na tarce.
    Szarlotkę pieczemy na złoty kolor, w 180 st. C przez około50- 55minut.
    Po upieczeniu wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem, smacznego:)

Porady

blacha 25 na 40

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować