Cynamonowy jabłecznik z puszystą pianką

4.5 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

jabłecznik z beza -smaczny i lekki-polecam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    3 szklanki mąki pszennej
    200 g miekkiego masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 i 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    Masa jabłkowa:
    1,5kg obranych jabłek najlepiej kwaskowych
    1 łyzka maki ziemniaczanej
    1 łyzeczka cukru z prawdziwa wanilią
    Pianka:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Beza

Cynamonowy jabłecznik z puszystą pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1, Zółtka oddzielic od białek .
    2.Składniki na kruche ciasto połączyć i dobrze zagnieść. Włożyć do lodówki na 1 godzine .Po tym czasie rozwałkowac ciaso - zostawiając troszke ciasta na wierzch i rozprowadzic na spodzie natłuszczonej blaszki, nakłuc widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 15 minut.
    3. Jabłka obrac ze skórek i zetrzeć na tarce, Dodac , mąkę ziemniaczana łyzeczke cukru waniliowego i troszke cynamonu , lekko wymieszac.
    Ubić białko na sztywno i dodać do nich cukier.
    4. Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka, posypać na całej powierzchni cynamonem, a nastepnie rozprowadzic piane z białek. Na tej pianie rozprowadzic gdzieniegdzie odłozone wczesniej - statre na tarce pozostałe ciasto.
    Piec ok. 30 minut w 170 stopniach.
    Smacznego:)

Porady

blaszka 25 na 35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować