Cynamonowy jabłecznik z puszystą pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1, Zółtka oddzielic od białek .
2.Składniki na kruche ciasto połączyć i dobrze zagnieść. Włożyć do lodówki na 1 godzine .Po tym czasie rozwałkowac ciaso - zostawiając troszke ciasta na wierzch i rozprowadzic na spodzie natłuszczonej blaszki, nakłuc widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 15 minut.
3. Jabłka obrac ze skórek i zetrzeć na tarce, Dodac , mąkę ziemniaczana łyzeczke cukru waniliowego i troszke cynamonu , lekko wymieszac.
Ubić białko na sztywno i dodać do nich cukier.
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka, posypać na całej powierzchni cynamonem, a nastepnie rozprowadzic piane z białek. Na tej pianie rozprowadzic gdzieniegdzie odłozone wczesniej - statre na tarce pozostałe ciasto.
Piec ok. 30 minut w 170 stopniach.
Smacznego:)
Komentarze