Szarlotka na półkruchym cieście

4.5 (141 ocen)

Wilgotna szarlotka na półkruchym cieście z intensywną nutą cynamonu. Prosta i bardzo smaczna! Nada się na weekend do herbatki :D Polecam! (przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi)

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl. mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g. masła zimnego
    1 szkl. cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    2 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany/ jogurtu naturalnego

    Nadzienie :
    2 kg jabłek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka bułki tartej
    3 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka na półkruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść z nich jednolite ciasto. Owinąć w folię i schłodzić 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i wysmarowanej tłuszczem (boki), dobrze poprzyklejać do spodu i boków formy, nakłuć widelcem.
  • image-1ny8frl 2. Nadzienie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Lekko odsączyć sok i wyłożyć nadzienie na spód szarlotki.
  • image-1yptusi 3. Na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec w 200st.C około 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować