Szarlotka na cieście półkruchym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, idealne do filiżanki herbaty w zimowe popołudnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na formę 20 x 30 cm

    Ciasto

    mąka pszenna 2 szklanki około 440 g
    mąka krupczatka 1 szklanka około 290 g
    cukier puder 80 g
    żółtka z 3 jaj
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    gęsta śmietana 3 łyżki
    masło 200 g
    margaryna 100 g
    Jabłka

    kwaśne jabłka np. szara Reneta 2 kg
    woda 150 ml
    cukier 2/3 szklanki
    skrobia ziemniaczana 3 łyżki + woda 50 ml
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka na cieście półkruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Następnie umieszczamy do garnku zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Jabłka gotujemy do miękkości, mieszając co jakiś czas. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać dodajemy mieszankę z mąką ziemniaczaną, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, mieszamy co jakiś czas.
    Masło i margarynę kroimy w mniejszą kostkę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Następnie do miski dodajemy mąkę krupczatkę, wcześniej przesiany cukier puder, żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy 30 minut. Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy połowę ciasta. Wałkujemy spód ciasta o wymiarach blaszki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy. Ciasto pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 °C, studzimy. Jabłka przekładamy na spód ciasta, wyrównujemy wierzch. Drugą połowę ciasta w ten sam sposób wałkujemy i układamy na warstwę nadzienia lub wykrawamy np. gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 °C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować