Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, idealne do filiżanki herbaty w zimowe popołudnie.
60 min
Składniki:
Składniki na formę 20 x 30 cm
Ciasto
mąka pszenna 2 szklanki około 440 g
mąka krupczatka 1 szklanka około 290 g
cukier puder 80 g
żółtka z 3 jaj
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
gęsta śmietana 3 łyżki
masło 200 g
margaryna 100 g
Jabłka
kwaśne jabłka np. szara Reneta 2 kg
woda 150 ml
cukier 2/3 szklanki
skrobia ziemniaczana 3 łyżki + woda 50 ml
cukier puder do posypania
Szarlotka na cieście półkruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Następnie umieszczamy do garnku zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Jabłka gotujemy do miękkości, mieszając co jakiś czas. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać dodajemy mieszankę z mąką ziemniaczaną, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, mieszamy co jakiś czas.
Masło i margarynę kroimy w mniejszą kostkę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Następnie do miski dodajemy mąkę krupczatkę, wcześniej przesiany cukier puder, żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy 30 minut. Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy połowę ciasta. Wałkujemy spód ciasta o wymiarach blaszki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy. Ciasto pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 °C, studzimy. Jabłka przekładamy na spód ciasta, wyrównujemy wierzch. Drugą połowę ciasta w ten sam sposób wałkujemy i układamy na warstwę nadzienia lub wykrawamy np. gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 °C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze