Szarlotka na kruchym spodzie z winogronami i agrestem i budyniowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło posiekać , dodać do mąki . Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto
Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w w zamrażarce.
Nadzienie:
Jabłka ,obrać, pokroić w kostkę i umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać cynamon i cukier, i galaretke agrestową lekko wymieszać.Na sam koniec dorzucić agrest i winogrona, wymieszac.
Z białek ubic piane , na koniec dodac cukier i budyń w proszku.
Dno okrągłej foremki wyłożyć większa częścią kruchego ciasta, ponakłuwać widelcem, następnie wyłożyć masę jabłkowa z winogronami i agrestem.
Na masę wyłożyć ubitą piankę budyniową.
Na wierzch zetrzeć równomiernie na tarce o dużych oczkach mniejszą część schłodzonego ciasta.
Piec około 50 minut w 180 s C. .
Po upieczeniu przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze