Jogurtowa szarlotka

4.49 (184 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczna szarlotka na pół-kruchym cieście

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    6 szklanek mąki
    4 jajka M
    4 czubate łyżki jogurtu greckiego
    250 g margaryny
    32 g proszku do pieczenia
    czubata szklanka cukru
    2 cukry waniliowe

    2 kg kwaśnych jabłek (po obraniu)
    łyżeczka cynamonu
    cukier do smaku
    bułka tarta do zagęszczenia jabłek
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Jogurtowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do miękkości. Doprawiamy cukrem i cynamonem do smaku. Do jabłek wsypujemy tyle bułki tartej aż nabiorą gęstej papkowatej konsystencji (w czasie pieczenia puszczą sok i się wyrówna).
  • 2. Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Gdy masa będzie jednolita, wkładamy je na 30 minut do zamrażarki.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozprowadzamy na spór blachy, na to wykładamy jabłka, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Jabłka Jajka Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować