Bardzo chciało mi się jakieś fast-fooda, oj bardzo...i wtedy przyszedł mi do głowy na moja własną wersję. Cała taka kanapka to 380 kcal, więc można przygotować ją sobie na obiad i zjeść bez wyrzutów sumienia:)
Składniki:
Bułka grahamka
75 g sznycel z indyka
50 g bobu
5 g otrąb pszennych
½ łyżeczki majonezu light
3 plastry pomidora
2 liście sałaty karbowanej
10 g ser tostowy light
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki tymianku
Sos:
10 g ketchupu
10 g musztardy
5 g jogurt naturalny 0%
Szczypta chili w proszku
Indykburger z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut, po tym czasie odcedzić i ostudzić.Umyte i osuszone mięso zmielić w maszynce do mięsa lub tak jak ja drobniutko przez kilka minut je posiekać. Przełożyć do miski.
2.Bób obrać z łupin i drobno pokroić. Dodać do mięsa. Dodać przyprawy, otręby oraz majonez i wymieszać na jednolitą masę.
3.Uformować kotlecik. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Piec około 10 minut. Na jakąś minutę przed końcem pieczenia ułożyć plaster sera.
4.W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, na koniec doprawić chili. Odłożyć do lodówki na 10 minut.
5.Bułkę rozkroić na pół. Ułożyć liść sałaty. Rozsmarować część sosu. Ułożyć 2 plastry pomidora i krążek cebuli. Nałożyć drugi liść sałaty. Położyć delikatnie kotlet indyczy i posmarować resztą sosu. Ułożyć ostatni kawałek pomidora i przykryć bułką.
Smacznego!
Komentarze