Indyk faszerowany kaszą gryczaną

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę go, gdy święta spędzamy w licznym gronie. Jest pyszny. To zasługa farszu, którym go wypełniamy.

Składniki:

  • ● ok. 4-4,5 kg indyka
    ● zioła: tymianek, majeranek, zioła prowansalskie
    ● sól
    ● pieprz
    ● sok z 1 cytryny
    ● oliwa
    ● kostka masła
    ● 1/2 kg wątróbki drobiowej
    ● 2-3 cebule
    ● 20 dag kaszy gryczanej
    ● czerstwa bułka maślana
    ● mleko
    ● 2 jabłka (najlepiej złota reneta)
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● garść rodzynek
    ● kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk faszerowany kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka nacieramy mieszanką
    soli, pieprzu, soku z cytryny i oliwy.
    Obficie smarujemy 1/4 masła.
    Odstawiamy na kilka godzin.
  • 2. Cebule drobno kroimy i szklimy
    na oliwie. Dodajemy wątróbkę
    i lekko podsmażamy, studzimy.
    Bułkę moczymy w mleku
    i mielimy razem z wątróbką. Dodajemy
    przyprawy i posiekany
    koperek lub pieruszkę. Jabłka
    obieramy i ścieramy do farszu.
    Dodajemy kaszę i rodzynki, mieszamy.
    Wypełniamy indyka.
  • 3. Pieczemy
    ok. 5 godzin
    w 200 °C. Polewamy
    masłem co 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować