Faszerowany indyk pieczony w całości

4.48 (152 ocen)

  • 6 godz.

Pieczonego indyka robię przeważnie na święta. Bardzo dekoracyjnie wygląda na stole.

  • 6 godz.

Składniki:

  • indyk ( ok 4 kg )

    mikstura:
    2 łyżki soku z cytryny
    4 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz do smaku

    słodka czerwona papryka

    nadzienie:
    10 dag boczku wędzonego
    2 łyżki masła
    1cebula ( mała )
    1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych )
    garść rodzynek
    garść suszonych śliwek
    1\2 szklanki bułki tartej
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowany indyk pieczony w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka natrzeć wszędzie miksturą (składniki dobrze wymieszać ) . Czerwoną słodką papryką natrzeć po wierzchu. Pozostawić w lodówce na noc.
  • 2. Roztopić masło na patelni i dodać boczek ( pokrojony w kosteczkę ) , posiekaną cebulę i smażyć ok 5 min. Przełożyć do naczynia i dodać pozostałe składniki nadzienia.
    Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Indyka wypełnić nadzieniem, zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
    Przełożyć do gęsiarki i piec ok 3 - 3,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
    W czasie pieczenia polewać indyka powstałym sosem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować