Patisony w zalewie ziołowej

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Bardzo dobry dodatek do obiadu, kanapek i sałatek.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg małych patisonów
    Na słoik:
    liść laurowy
    4-5 ziarenek pieprzu
    1/2 łyżeczki gorczycy
    2 kulki ziela angielskiego
    1-2 ząbki czosnku
    pół gałązki rozmarynu
    1łyżeczka ziół prowansalskich

    Na zalewę:
    2 szkl. wody
    1/2 szkl. octu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Patisony w zalewie ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę zagotować. Do słoików na dno dać liść laurowy, pieprz, goczycę, ziele angielskie, czosnek, rozmaryn i zioła prowansalskie.
    Patisony umyć i włożyć do słoików, większe sztuki pokroić na pół albo na ćwiartki. Zalać patisony gorącą zalewą i dobrze zkręcić. Pasteryzować 15 min. Po tym czasie wyciągnąć słoiki i obrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować