Patisony w zalewie ziołowej

  • wyświetlono: 2209 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo dobry dodatek do obiadu, kanapek i sałatek.

AnetaSłużałek
  • 60min

Składniki

1 kg małych patisonów
Na słoik:
liść laurowy
4-5 ziarenek pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
2 kulki ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku
pół gałązki rozmarynu
1łyżeczka ziół prowansalskich

Na zalewę:
2 szkl. wody
1/2 szkl. octu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Patisony w zalewie ziołowej

  • 1. Składniki na zalewę zagotować. Do słoików na dno dać liść laurowy, pieprz, goczycę, ziele angielskie, czosnek, rozmaryn i zioła prowansalskie.
    Patisony umyć i włożyć do słoików, większe sztuki pokroić na pół albo na ćwiartki. Zalać patisony gorącą zalewą i dobrze zkręcić. Pasteryzować 15 min. Po tym czasie wyciągnąć słoiki i obrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapatisonyzalewa ziołowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki w zalewie musztardowej

Dodane przez: Gosia123

Ogórki w zalewie musztardowej

W przetworach na zimę nie może...

Fasolka Jaś w zalewie

Dodane przez: bienpyt

Fasolka Jaś w zalewie

Można ją wykorzystać w okresie...

PATISONY

Dodane przez: agus11013

PATISONY

pyszny smak lata w słoiku :)

Ogórki w musztardzie

Dodane przez: bogusia82

Ogórki w zalewie musztardowej

Bardzo smaczne ogórki w musztardowej...

Buraczki w octowej zalewie

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Buraczki w octowej zalewie

Obowiązkowo robione w moim domu...

Pikle w zalewie octowej

Dodane przez: JoannaG

Pikle w zalewie octowej

Postanowiłam zrobić pikle oj a...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE