Mini mozzarella w zalewie ziołowej

4.5 (157 ocen)

Przepis na internecie znalazła moja najstarsza córka, miłośniczka i degustatorka caprese, a ja go nieco zmieniłam. Powstały dwie pyszności - pachnąca i smakowita mozzarella i ziołowa niezwykle aromatyczna oliwa.

Składniki:

  • około 250 g mini mozzarelli ( po odcedzeniu z zalewy),
    2 papryczki chili ( jedna cała, druga pokrojona),
    2 gałązki bazylii,
    świeży tymianek,
    2 ząbki czosnku ( jeden cały, drugi pokrojony),
    3-4 oliwki ( u mnie czarne),
    kilka ziaren kolorowego pieprzu,
    łyżeczka ziół prowansalskich,
    sól morska,
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ser

Mini mozzarella w zalewie ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dw8ios 1. Pokroić jedną papryczkę, jeden ząbek czosnku. Mozzarellę odcedzić z zalewy. W słoiku układać kulki mozzarelli za przemian z ziołami, oliwkami, papryką, czosnkiem, pieprzem.
  • image-21ocnp7 2. Zasypać ziołami prowansalskimi, lekko posolić i zalać oliwą. Słoik zamknąć i wstawić do lodówki. Mozzarella i oliwa nabiera aromatu już po kilku godzinach.

Porady

Po zużyciu mozzarelli oliwę zlać do butelki. Zioła do zalewy można dobierać wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Mozzarella Zioła Oliwa z oliwek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować