Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

4.99 (184 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo dobre ciasto na pierogi, wilgotne, elastyczne i delikatne. Bardzo dobrze się z tm ciastem pracuje. Ważne ,aby sprawdzić w przekroju ciasto. Jeśli ma pęcherzyki to znaczy ,że jest dobrze wyrobione.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki ciepłej wody
    3-4 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    3-4 łyżki masła 82%
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicy , dodaję miękkie masło ,sól i stopniowo zagniatam podlewając ciepłą wodę,a na koniec zimną.
  • ciasto 2. Wyrabiam ciasto około 10 minut na gładką masę i odstawiam do lodówki aby odpoczęło. Ciasto jeśli jest dobrze wyrobione po przekrojeniu powinno mieć pęcherzyki powietrza.
  • ciasto 3. Ciasto rozwałkuj na 2-3 mm , wytnij kółka za pomocą szklanki lub specjalnej obręczy. Na każde kółko połóż łyżeczkę dowolnego nadzienia.
  • pierogi 4. Dokładnie zlepiamy pierogi aby ranty były sklejone. Można użyć specjalnej praski do pierogów.
  • pierogi 5. Do gotującej wody dodaj trochę oleju. Wrzuć pierogi, gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.
    Pierogi serwujemy z roztopionym masłem. Jeśli są z nadzieniem słodkim posyp cukrem jeśli z wytrawnym można okrasić smażonym boczkiem i cebulką.

Porady

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-czarna-porzeczka https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-miesem-okraszone-boczkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować