Przygotowując pierogi z kapustą i grzybami, trzeba wziąć pod uwagę dwie rzeczy – farsz i ciasto.

 

Pierogi z kapustą i grzybami - farsz

Kluczem do farszu jest kapusta, która nie może być zbyt kwaśna. Kapustę kiszoną należy więc wypłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się kwasu i dobrze odcisnąć ją z nadmiaru wody. Warto trochę ją pokroić, by farsz jedząc, dało się łatwo nabierać na widelec.

Warto też wybrać odpowiednie grzyby – najlepiej jeśli będą to suszone borowiki lub podgrzybki. Należy dobrze wymoczyć je w wodzie lub mleku (przeczytaj artykuł moczenie grzybów suszonych, w którym zdradzamy tajniki tego procesu) i ugotować, dzięki czemu powstanie nam wywar niezbędny, aby przygotować smaczne pierogi z kapustą i grzybami. Tym wywarem zalewamy kapustę i dusimy ją, aż zmięknie. Przesmażone z cebulką grzyby dodajemy do kapusty, przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, dusimy do odparowania płynu. Kapusta jest najsmaczniejsza, kiedy postoi przez noc w chłodnym miejscu.

Jeśli chcemy, by nasze pierogi z kapustą i grzybami zaskoczyły gości, warto do gotującej się kapusty dodać pokrojone suszone śliwki lub żurawinę.

 

Pierogi z kapustą i grzybami - ciasto

Przepisów na ciasto na pierogi jest wiele. Jedni wykorzystują tylko mąkę i ciepłą wodę, inni do ciasta dodają też jajko bądź żółtko, jeszcze inne przepisy mają w składnikach jedynie mąkę i maślankę. Jeśli jeszcze nie znaleźliście swojego ulubionego przepisu na ciasto na pierogi, przeczytajcie nasz artykuł – najlepsze ciasto na pierogi, w którym prezentujemy różne metody przygotowania go. Kluczem do udanych pierogów jest też odpowiednie rozwałkowanie ciasta. Pierogi nie mogą być zbyt grube, bo odbierze nam to całą przyjemność jedzenia. Zbyt cienkie ciasto może jednak spowodować, że podczas lepienia czy gotowania pierogi się rozwali się.

Pierogi nie muszą być wyłącznie gotowane. Jeśli lubicie chrupiące warstwowe ciasto francuskie, także i ono nadaje się idealnie. Wystarczy z ciasta wyciąć kółka, nałożyć farsz i zapiec w piekarniku. To dużo szybszy sposób, a pierogi wychodzą równie wyśmienite, co te tradycyjne.

Jeśli jeszcze szukasz przepisu na pierogi z kapustą i grzybami i inne kapuściane świąteczne dania, zobacz propozycje naszych użytkowników.

Wypróbuj też przepis na łazanki z kapustąA może kapusta z grzybami? Sprawdź przepis! 

Sprawdź:  Dania z kapusty - przepisy nie tylko na święta