Nasze porady, jak mrozić pierogi, przydadzą się nie tylko przed i w trakcie Świąt, kiedy to są nieodłącznym elementem wigilijnego menu. Wiadomo, że wtedy, aby poradzić sobie ze wszystkimi przedświątecznymi przygotowaniami, pierogi robimy z wyprzedzeniem i mrozimy. Lub po Wigilii, kiedy zostanie nam ich zbyt dużo, a jesteśmy przejedzeni, najlepiej je zamrozić i wykorzystać później, w najbardziej dogodnym momencie.


Podobnie z pierogami z owocami – truskawkami czy jagodami, które robimy w sezonie letnim. Aż się prosi, by przechować je i móc cieszyć się ich smakiem, kiedy zima za oknem. Najlepszym pomysłem jest oczywiście schowanie ich do zamrażarki. Jak to zrobić?

 

Jak mrozić pierogi – surowe czy gotowane?

To chyba najważniejsze pytanie jakie zadają sobie domowi kucharze przed umieszczeniem pierogów w ujemnej temperaturze. Prawda jest taka, że każdy ma swoją metodę, a sprawdzają się wszystkie.

Wszystkie trzy sposoby łączy jednak wspólna rzecz – tacka do mrożenia, na której układamy pierożki! Najlepiej do tego sprawdza się aluminiowa tacka do grilla. Do niej pierogi się nie przyklejają, łatwo ją przenieść i umieścić z zamrażalniku i ułożyć pierogi w odstępach. Pierogi też nie leżą na tacce całą swoją powierzchnią, co sprawia, że równomiernie się zamrażają.

Jak mrozić pierogi surowe? Od razu po zrobieniu, bez gotowania ich. Układamy je na tacce, chowamy do zamrażarki na kilka godzin, a kiedy się zamrożą i będą twarde, porcjujemy i przekładamy do woreczków na mrożonki.

Kiedy chcemy je zjeść, po prostu wrzucamy zamrożone do wrzątku, gotując trochę dłużej niż takie świeżo zrobione.

Innym sposobem, w jaki można mrozić pierogi, jest podgotowanie ich przed wsadzeniem do zamrażarki. W tym przypadku gotujemy je tylko przez chwilę.

Gotowe surowe pierogi należy wrzucić na wrzątek na 1-2 minuty, obgotować, ułożyć na tacce, lekko smarując z dwóch stron olejem i zostawić do ostudzenia. Wystudzone wstawić do zamrażarki, a kiedy zamarzną, przełożyć do woreczków lub plastikowych pudełek z pokrywką.

Trzecia metoda to ugotowanie pierogów i zamrożenie ich. To też najlepszy sposób na poradzenie sobie z tymi pierogami, które miały być zjedzone, ale jednak zostały. Bez problemu możemy przechowywać je w zamrażarce. Jak mrozić pierogi po ugotowaniu ich? Ugotowane zostawiamy do całkowitego wystudzenia, ułożone na tacce wstawiamy do zamrażarki, a potem, kiedy zamrożą się, przekładamy do torebek.

 

Jak mrozić pierogi, by nie pękały

Dlaczego pierogi pękają? Przyczyn może być kilka. Po pierwsze, kiedy zamrożone pierogi wkładamy do wrzątku, nie powinno być ich zbyt wiele. Ponieważ produkty włożone do gotującej się wody, obniżają jej temperaturę, zbyt wiele pierogów znacznie spowolni proces gotowania. Będą się więc one podgrzewały, przez co ciasto może popękać i rozwalać.

Inną z przyczyn jest nadmierne wysuszenie pierogów podczas ich studzenia. Jeśli będą one zbyt długo na tacy i zaczną obsychać, wtedy większe prawdopodobieństwo, że podczas gotowania popękają.

 

Jak mrozić pierogi żeby się nie sklejały?

Zarówno w przypadku obgotowywania pierogów, jak i gotowania ich, ważne jest, by pierogi były całkowicie wystudzone i bez wilgoci. Kiedy pierogi się studzą, warto więc obrócić je na drugą stronę, by wilgoć z miejsc, w których stykają się one z talerzem lub tacą, na której leżą, wyparowała. Jeśli będą mokre i zetkną się ze sobą, bez wątpienia zlepią się.

Tak jak wcześniej wspominane - pierogi nie powinny się dotykać. Niezależnie od tego, czy ciasto będzie surowe, czy pierogi już ugotowane, jeśli będą na siebie nachodzić, bardzo łatwo mogą się posklejać, a próba rozłączenia ich może sprawić, że pierogi się rozwalą. Kluczem do sukcesu jest więc układanie ich w odstępach oraz delikatne posmarowanie pierogów olejem.

Jest też inna metoda jak mrozić pierogi bez obawy o posklejanie – po ugotowaniu warto zahartować je, czyli przełożyć do garnka z bardzo zimną wodą na dosłownie minutę. Potem odcedzić i dalej postępować według powyższych wskazówek.

 

Zanim zabierzesz się za mrożenie, poznaj najlepsze ciasto na pierogi.