Herbatnikowa delicja

4.5 (183 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto przekładane, na maślanych herbatnikach z warstwą porzeczkowego dżemu oraz ciasteczkowym kremem Lotus. Dla amatorów warstwowych ciast bez pieczenia, słodziutką masę wspaniałe przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień po przełożeniu jak smaki się przenikną. Ciężko odmówić sobie dokładki.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24/24 cm


    Składniki:
    30 dag herbatników maślanych
    1 słoiczek gęstego dżemu z czarnej porzeczki

    Ciasteczkowy krem:
    20 dag masła 82%
    3 pełne łyżki kremu lotus
    2 budynie śmietankowe po 40g
    2 żółtka
    600 ml mleka
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    ½ szklanki prażonych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Herbatnikowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    400 ml mleka połączyć z cukrem i doprowadzić do wrzenia. W reszcie mleka roztrzepać budynie i żółtka , wlać na gotujące się mleko z cukrem, ugotować gęsty budyń. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

    Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec dodać krem Lotus ze słoiczka i ponownie zmiksować, krem ma być gęsty.
    Krem podzielić na 3 równe części.
  • 2. Przełożenie:
    Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem , ułożyć warstwę herbatników, posmarować cieniutko dżemem rozsmarować porcję kremu, ponownie ułożyć herbatniki i powtórzyć czynność aż do skończenia. Na wierzchu posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami lub płatkami migdałowymi.

    Chłodzić całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować