Bardzo smaczne połączenie masy krówkowej,serowej i śmietanowej,które w warstwach herbatnikowych świetnie się ze sobą komponują z lekko kwaskową masą jabłkową.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g herbatników jasnych
1 kg jabłek
2 galaretki o smaku cytryny i limonki
1/2 szklanki cukru
250 g serka mascarpone
3 serki Danio (po 150 g)
puszka masy krówkowej
330 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
tabliczka mlecznej czekolady
Herbatnikowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i pokrojone w kostkę jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody dodajemy cukier i mieszamy,zmniejszamy ogień,wsypujemy galaretki i stale mieszamy do jej rozpuszczenia(nie gotujemy).Odstawiamy do częściowego zagęszczenia.
2.Dno formy 25x30 wyłożonej papierem do pieczenia,wykładamy warstwą herbatników,na herbatnikach rozprowadzamy masę jabłkową,przykrywamy warstwą herbatników.
Następnie wykładamy masę krówkową,rozprowadzamy i znów przykrywamy herbatnikami.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
Serek mascarpone i serki Danio miksujemy do ich połączenia,wlewamy ostudzoną,ale jeszcze płynną żelatynę,dokładnie mieszamy.
Masę serową wkładamy do lodówki,aby lekko stężała,następnie rozprowadzamy na herbatnikach i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
4.Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec cukier puder i śmietano-fixy,wykładamy równomiernie na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą i schładzamy w lodówce.
Komentarze