"Herbatka" z kwiatów lipy

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Cudownie pachnący napar z kwiatów lipy poratuje nas w czasie przeziębienia. Możemy dodać do herbatki sok malinowy czy miód i powstanie nam wspaniały, naturalny napój rozgrzewająco- uspokajający.
Herbatka z własnoręcznie nazbieranych i ususzonych kwiatów smakuje najlepiej.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • kwiat lipy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Napoje Herbaty Sok

"herbatka" z kwiatów lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie suszu.
    Kwiaty lipy zrywamy w suchy i pogodny dzień.
    Suszymy w płóciennym woreczku w suchym i przewiewnym miejscu.
  • 2. Napar z lipy:
    1 łyżkę suszu zalewamy szklanką wrzątku ok. 200 ml.
    Parzymy pod przykryciem 20 minut.
    Przecedzamy przez sitko lekko odciskając kwiaty i napój gotowy.

Porady

Napar możemy osłodzić sokiem malinowym, miodem lub dodać sok z cytryny. Miód dodajemy do przestudzonej herbaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Miód Sok malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować