Syrop z kwiatów lipy

5 (165 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Moja lipa rośnie na środku podwórka, robię z niej smaczny, zdrowy syrop nie skażony chemią.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 litr wody
    1 kg cukru
    2 cytryny
    4 szkl kwiatów lipy bez listków
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Napoje

Syrop z kwiatów lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwiaty lipy 1. Kwiaty zerwać w pogodny dzień i rozsypać na białym papierze lub tkaninie.
  • 2. Wodę z cukrem zagotować, wcisnąć sok z dwóch cytryn. Kwiaty zebrać ostrożnie z papieru i dodać do wody. Zamieszać, przykryć i zostawić na dwa dni. Raz dziennie zamieszać.
  • 3. Po dwóch dniach zlać syrop przez sitko wyłożone gazą. Zagotować i napełnić przygotowane słoiczki. Zamknąć, odwrócić do góry dnem. Dla pewności można za pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować