Syrop z kwiatów lipy

  • wyświetlono: 29666 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

najlepszy syrop na zimę, idealny na przeziębienia do herbaty, słodki dodatek do deserów

PolskaGotuje
  • 1 porcje

Składniki

100 g kwiatów lipy
1 litr wody
1 kg cukru
20 g kwasku cytrynowego lub sok z 2/3 cytryn

Sposób przygotowania przepisu:

Syrop z kwiatów lipy

  • kwiaty lipy1. oczyścić kwiaty z insektów, najlepiej przy zbieraniu potrząsnąć gałązką.
    NIE PŁUCZEMY KWIATÓW !!!!!!
  • przygotowanie syropu2. Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny / kwaskiem
  • syrop z kwiatów lipy3. gdy cały cukier już się rozpuści i syrop lekko się zagotuje, wrzucamy do niego kwiaty lipy tak, żeby wszystkie były zanurzone w syropie.
    Taki syrop z kwiatami odstawiamy na 2 dni.
  • jasny, klarowny syrop4. Po 2 dniach, odcedzamy bardzo dobrze liście. Otrzymamy wtedy klarowny syrop, koloru jasno zielonego
  • syrop z kwiatów lipy5. Gotowy syrop można pasteryzować do słoików, wtedy będzie można go dłużej przechowywać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sok z cytrynycukierkuchnia polskakwasek cytrynowydieta bezglutenowakwiaty lipy

Komentarze

Podobne przepisy

syrop z kwiatów bzu

Dodane przez: elka72

Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy

Korzystam z dobrodziejstw jakie...

syrop

Dodane przez: Aninka88

Syrop z kwiatów mlecza i cytryny

syrop doskonały na kaszel i przeziębienie,...

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

Dodane przez: Cukiereczek

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

To idealny deser na chłodne i długie...

Syrop z pokrzywy

Dodane przez: rzelkazag

Syrop z pokrzywy

Część z Was pewnie już o nim słyszała,...

Soczek z mięty

Dodane przez: bananek

Orzeźwiający syrop z mięty

Pyszny syrop z mięty do rozcieńczania...

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Dodane przez: Kloruś

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Pomysł na tą konfiturę zrodził...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE