Takie drobiowe placuszki najczęściej przygotowuję, kiedy zostaną mi dowolne, niewielkie ilości warzyw i ser.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 mała cukinia
kulka mozzarelli
po pół papryki czerwonej i żółtej
pół cebuli
2 jajka
1 łyżka bułki tartej
2-3 łyżki mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
olej do smażenia
Gyrosowe placki z piersi kurczaka, cukinii i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyj, osusz, pozbaw błonek i pokrój w niewielką kostkę. Mięso przypraw przyprawą go gyrosa, solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przełóż do miski.
2.Cukinię umyj i razem z mozzarellą zetrzyj na tarce o dużym oczku. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Warzywa wraz z serem przełóż do miski z filetem. Wbij jajka, dodaj posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę. Przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, do połączenia składników.
3.Ciasto nabieraj wilgotnymi dłońmi i formuj dowolnej wielkości, podłużne placuszki. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor (ostrożnie przewracając, aby się nie rozpadły). Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką :)
Porady
* z podanych składników wychodzi 9-10 średniej wielkości placków
Komentarze