Gwiazda drożdżowa z mozzarellą i przecierem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeżeli szykujesz spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu szukasz czegoś pysznego na wieczór, to ten wytrawny, rwany chlebek drożdżowy w kształcie gwiazdy będzie idealny. Połączenie przecieru pomidorowego i mozzarelli zachwyci każdego fana dobrej pizzy.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g zwykłej mąki pszennej lub typ 00
    1 czubata łyżeczka soli
    1 łyżka miodu lub cukru
    szklanka ciepłej wody (250 ml)
    15 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy +1 łyżka do polania

    200 g startej/drobnej mozzarelli
    250 ml przecieru pomidorowego
    3/4 płaskiej łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy
    łyżka ulubionych suszonych ziół
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Pizza

Gwiazda drożdżowa z mozzarellą i przecierem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże połączyć z miodem lub cukrem, zalać je ciepłą wodą, dodać pozostałe składniki i wyrobić ręcznie w szklanej lub metalowej misce. Uformować kulę, dodatkowo polać na wierzchu oliwą, lekko ją rozsmarować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ciasto wyrośnie przez około 20 minut). Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką.
    Przecier wymieszać z przyprawami i oliwą.
  • 2. Ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozciągnąć w rękach, maksymalnie jak się da (warto skropić oliwą) i wyłożyć na przygotowaną blachę. Rozsmarować sos pomidorowy i posypać mozzarellą. Drugą część ciasta tak samo rozciągnąć i położyć na pierwszy placek, dokładnie zakrywając sos i ser. Zlepić brzegi. Tak przygotowane ciasto pokroić w parzystą liczbę ramion, nie docinając do samego środka (środek pozostawić bez nacinania - ciasto będzie przypominać kwiatek - pełny środek i płatki). Nacięte fragmenty przekręcić po razie w jedną stronę (mozzarella może wypadać, nie ma to większego znaczenia). Zrobić tak ze wszystkimi ramionami i zlepić końcami po dwa. Piec w rozgrzanym do 230 stopni piekarniku z termoobiegiem przez około 10-12 minut do zezłocenia. Podawać z zieleniną, sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować