Drożdżowa gwiazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Makę przesiać i na sucho wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać jajka, mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu podzielić na trzy części i rozwałkować na placki około 25 cm średnicy.
2.
Formę do tarty posmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, następnie ułożyć jeden rozwałkowany placek i posmarować go masą makową,
przykryć drugim plackiem i posmarować nutellą
3.na koniec przykryć ostatnim plackiem na koniec dokładnie skleić całe boki ciasta i pociąć na 16 części, ale nie docinać do końca.
Ponacinane części na ciasta przekręcić dwa razy, ale na przemian ( jeden w prawo, drugi w lewo)
4.kiedy wszystkie części ciasta są już poskręcane to posklejać po dwa kawałki tylko brzegami i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Dodatkowo jajko lekko ubić i posmarować nim wierzch ciasta,
piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze