Drożdżowa gwiazda

0 (0 ocen)

Ciasto które ostatnio podbija internet u mnie dzisiaj w dwóch smakach

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    3 łyżki cukru
    3 dag masła
    180 ml mleka
    2 jajka
    dodatkowo:
    5 łyżek gotowej masy makowej
    5 łyżek domowej nutelli
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa gwiazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m22tfs 1. Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Makę przesiać i na sucho wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać jajka, mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto.
    Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu podzielić na trzy części i rozwałkować na placki około 25 cm średnicy.
  • image-2bg3x34 2.
    Formę do tarty posmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, następnie ułożyć jeden rozwałkowany placek i posmarować go masą makową,
    przykryć drugim plackiem i posmarować nutellą
  • image-0ncm5xl 3. na koniec przykryć ostatnim plackiem na koniec dokładnie skleić całe boki ciasta i pociąć na 16 części, ale nie docinać do końca.

    Ponacinane części na ciasta przekręcić dwa razy, ale na przemian ( jeden w prawo, drugi w lewo)
  • drożdzowa gwiazda 4. kiedy wszystkie części ciasta są już poskręcane to posklejać po dwa kawałki tylko brzegami i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Dodatkowo jajko lekko ubić i posmarować nim wierzch ciasta,
    piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować