Drożdżowa gwiazda

4.98 (172 ocen)

  • 2 godz.

Wygląda jak gwiazda, wygląda obłędnie! Mięciutka i puszysta!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    2 jajka
    180 ml mleka
    60 g cukru
    30 g masła
    30 g świeżych drożdży

    ponadto:
    1 rozmącone jajko
    nutella
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa gwiazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować.
    Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową).
    Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  • 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć średnicę ok. 24 cm.
    Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.
    Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
  • 3. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd. Brzegi ciasta łączymy ze sobą i dociskamy do formy. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia.
    Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 180°C ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować