Gwiazda z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i letniego mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, cukier, miękką margarynę, jajka, sól i wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko razem wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować gdy podrośnie na dwa równe koła. Na jedno ciasto wyłożyć masę makową, przykryć 2 ciastem. Brzegi ciasta posklejać ze sobą. Zrobić 16 nacięć zostawiając koło na środku. Brać po 2 kawałki ciasta i wywijać je kilkakrotnie na zewnątrz, na końcu posklejać. Odstawić na 20 min., posmarować białkiem. Piec ok. 40 min. w 200 *C. Po upieczeniu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze