Nalewka jeżynowa

  • wyświetlono: 280 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Świetny sposób na wykorzystanie letnich owoców.

egelina
  • 2 porcje
  • 60min

Składniki

1 kg dojrzałych jeżyn
pół litra miodu lub cukru
1 litr spirytusu
szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka jeżynowa

  • 1. Miód lub cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Do słoja włożyć oczyszczone i umyte jeżyny, zalać wodą z cukrem lub miodem, odstawić na tydzień. Po tygodniu zalać wszystko spirytusem, szczelnie zamknąć, zostawić na 2 tygodnie w ciepłym, jasnym miejscu. Przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

owoceNALEWKI

Komentarze

Podobne przepisy

image-1m4n42q

Dodane przez: Marica738

Nalewka pigwowa

Jeszcze nie pora na ten owoc, ale...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Nalewka lodowa

Trunek na pewno już gości u wielu...

Nalewka z owoców głogu

Dodane przez: Kloruś

Nalewka z owoców głogu

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości...

Nalewka z owocu kiwi

Dodane przez: Czarek

Nalewka z owocu kiwi

Jest to nalewka zrobiona na owocach...

nalewka gruszkowa

Dodane przez: smerfetka79

Nalewka gruszkowa

Niezwykle aromatyczna nalewka,...

Nalewka miętowa, miętówka

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka miętowa, miętówka

Nalewka jest orzeźwiająca, ma wspaniały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE