REKLAMA

GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

wyświetlono: 478 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Dzisiaj proponuję drożdżówkę w pięknym wydaniu. Zamiast małych bułeczek polecam zaplecioną gwiazdę z nadzieniem makowym, idealna na święta i przyjęcia. Bułeczki ładnie się odrywają a smakują rewelacyjnie. Wszyscy goście byli zachwyceni wyglądem i smakiem.

opublikowany: 16.10.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g maki pszennej + trochę do podsypania
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    1/2 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek oleju
    DODATKOWO :
    200 g maku mielonego
    rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa według uznania
    1 i 1/2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka miodu
    2 łyżki powideł
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    olejek migdałowy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • image-0gvoit9 1.

    Mak zalać mlekiem i mieszając zagotować, zdjąć z gazu, odstawić na 1 godzinę do napęcznienia.
    Do maku wsypujemy namoczone rodzynki, dodajemy płynny miód, powidła, mąkę i olejek. Masę dokładnie mieszamy. Ogrzewamy aż zgęstnieje.
    Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy dwie łyżki cukru, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
    Do dużej miski wlewamy lekko wyrośnięty rozczyn, następnie dodajemy jajka, olej i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
    Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła odpowiadającej wielkości naszej formy na tartę, ok 24 cm.
  • image-1ywfkdc 2. Pierwszy placek układamy na wysmarowanej formie, smarujemy go częścią masy makowej, przykrywamy ciastem i czynność powtarzamy.
    Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy, brzegi ciasta lekko dociskamy.
    Na środek ciasta kładziemy niewielką szklankę i kroimy makowiec jak tort, pozostawiając środek, na 10-12 kawałków.
  • image-0wheo0e 3. Każdy kawałek przekręcamy 2 razy.
    Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25-30 minut.
  • image-0fou9vo 4. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • image-1blfedo 5. Smacznego.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Gwiazda drożdżowa z makiem

Taka oto moja propozycja na świąteczny stół

kategoria: Desery opublikowany: 07.12.2014 | wyświetlono: 2203 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Seehexe13 Seehexe13

Drożdżowa Gwiazda Betlejemska

Wygląda bardzo efektownie i na pewno zachwyci gości przy świątecznym stole i nie tylko :)

kategoria: Desery opublikowany: 23.12.2014 | wyświetlono: 15903 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE