Gulasz z serduszek drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serduszka oczyściłam.
Odcięłam żyłki i tłuszczyk a na koniec przekroiłam na pół i pozbyłam się pozostałej krwi.
Namoczyłam na kilka minut w wodzie i opłukałam pod bieżącą wodą.
Odcedziłam z nadmiaru wody.
W garnku rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam serduszka.
Podlałam wodą powyżej ich wysokości. Poczekałam aż wszystko się zagotuje i za pomocą łyżki ściągnęłam powstałe szumy.
Dorzuciłam liść i ziele, przykryłam pokrywką i gotowałam ponad godzinę. W między czasie podglądałam czy nie trzeba uzupełnić wodą. Starłam małą marchewkę na tarce z dużymi oczkami i dodałam do gotującego się gulaszu.
Kiedy serduszka były prawie miękkie, na patelni rozgrzałam łyżkę masła i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Mocno zrumieniłam i dodałam do gulaszu.
Dosypałam czubatą łyżkę majeranku i posoliłam.
W 1/3 szklanki wody roztrzepałam łyżkę mąki i zagęściłam potrawę. Zagotowałam.
Kiedy już wszystkie składniki połączyły się, zdjęłam z ognia i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.
Odstawiłam na 15 minut by gulasz z serduszek "przegryzł się".
Komentarze