Gulasz z serduszek drobiowych

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dla kochających podroby drobiowe świetna propozycja :) Bardzo delikatny gulasz i bardzo smaczny.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 1 kg serduszek drobiowych
    * 4 liście laurowe
    * 6 ziarenek ziela angielskiego
    * 1 większa cebula
    * 2 łyżki masła
    * 1 łyżka mąki
    * majeranek
    * 1 nieduża marchew (opcjonalnie)
    * sól, pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z serduszek drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z serc drobiowych 1. Serduszka oczyściłam.
    Odcięłam żyłki i tłuszczyk a na koniec przekroiłam na pół i pozbyłam się pozostałej krwi.
    Namoczyłam na kilka minut w wodzie i opłukałam pod bieżącą wodą.
    Odcedziłam z nadmiaru wody.

    W garnku rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam serduszka.

    Podlałam wodą powyżej ich wysokości. Poczekałam aż wszystko się zagotuje i za pomocą łyżki ściągnęłam powstałe szumy.

    Dorzuciłam liść i ziele, przykryłam pokrywką i gotowałam ponad godzinę. W między czasie podglądałam czy nie trzeba uzupełnić wodą. Starłam małą marchewkę na tarce z dużymi oczkami i dodałam do gotującego się gulaszu.

    Kiedy serduszka były prawie miękkie, na patelni rozgrzałam łyżkę masła i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Mocno zrumieniłam i dodałam do gulaszu.

    Dosypałam czubatą łyżkę majeranku i posoliłam.

    W 1/3 szklanki wody roztrzepałam łyżkę mąki i zagęściłam potrawę. Zagotowałam.

    Kiedy już wszystkie składniki połączyły się, zdjęłam z ognia i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.
    Odstawiłam na 15 minut by gulasz z serduszek "przegryzł się".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować