Gulasz z indyka , pieczarkami i papryką konserwową

4.49 (147 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gulasz z mięsem indyka to świetna propozycja na obiad, jak również na różne imprezy okolicznościowe. Mniej pracochłonny niż tradycyjny wołowy, ale bardzo smaczny i delikatny. Można go serwować na różne sposoby, ostatnio podałam go z ryżem gotowanym na sypko i ogórkami konserwowymi.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg mięsa gulaszowego z indyka (może być pierś, udziec),
    - 0,6 kg. pieczarek,
    - 1 duży słoik papryki konserwowej,
    - około 2 płaskich łyżek przyprawy do gulaszu drobiowego,
    -1 łyżka papryki słodkiej,
    -1/2 łyżki papryki ostrej ( niekoniecznie),
    - 2 cebule,
    - 4 ząbki czosnku,
    - 3 średniej wielkości ziemniaki (do zagęszczenia gulaszu),
    - 1 liść laurowy,
    - 3 ziarenka ziela angielskiego,
    - sól, pieprz do smaku,
    - 2 łyżki masła,
    - olej lub oliwa do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z indyka , pieczarkami i papryką konserwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą do gulaszu, papryką słodką i ostrą. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
    2. Przyprawione mięso podsmażamy na małej ilości tłuszczu na złoty kolor i przekładamy do garnka.
    3. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę w talarki. Podgrzewamy patelnię, na suchą wrzucamy pieczarki, smażymy aż pieczarki odparują z nadmiaru wody (od czasu do czasu mieszamy). Jak są już suche dodajemy masło i cebulkę i smażymy do lekkiego zarumieniania . Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane pieczarki przekładamy do garnka z podsmażonym mięsem.
    4. Paprykę konserwową kroimy w plasterki i dodajemy do reszty składników.
    5. Do garnka wlewamy tyle wody, aby wszystkie składniki gulaszu były nią przykryte. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zmiażdżony czosnek i dusimy na wolnym ogniu około 30 min.
    6. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papkę ziemniaczaną rozprowadzamy szklanką zimnej wody i wlewamy powoli do gotującego się gulaszu cały czas mieszając. Gulasz gotujemy jeszcze około 5 min. Na końcu doprawiamy przyprawami.
    Smacznego.

Porady

Gulasz tradycyjnie podaje się z różnymi kaszami gruboziarnistymi (gryczaną, jęczmienną). Dobrym połączeniem gulaszu są również ziemniaki, placki ziemniaczane, ryż, domowe kopytka oraz kluski śląskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować