Gulasz z papryką i pieczarkami

5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sycący i rozgrzewający gulasz z mięsa wołowego w pysznym, gęstym sosie z dodatkiem cebuli, papryki i pieczarek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g karkówki wołowej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 cebule
    1 papryka zielona
    1 papryka czerwona
    200 g pieczarek
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    400 ml wody
    1 bulionetka wołowa
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ½ łyżeczki pieprzu
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sól do smaku


Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz 1. Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na brązowy kolor. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w plasterki, paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut. Następnie zalewamy wodą, koncentratem pomidorowym i bulionetką wołową. Zakrywamy przykrywką i dusimy do zmięknięcia mięsa. Na 10 minut przed wyjęciem dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy jeszcze kilka minut bez przykrywki do zgęstnienia . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą perłową, lub gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować