Gulasz z indyka z brukselką, papryką i pieczarkami

  • wyświetlono: 287 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Aromatyczny gulasz z kawałkami indyka, pieczarkami, papryką  i brukselką. Mięso w takim zestawieniu jest przepyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne.

Mniam1
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg udźca z indyka
1 łyżka przyprawy do mięs
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
300 g pieczarek
2 cebule
200 g brukselki
ok 1 l wody
1 łyżka mąki pszennej
ok 50 g masła
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
szczypiorek

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z indyka z brukselką, papryką i pieczarkami

  • 1. Przyprawę do mięs rozprowadzić w oliwie z oliwek i wlać do pokrojonego na małe kawałki udźca z indyka. Mięso dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie. Odstawić na ok 30 minut.
    W tym czasie można pokroić w dużą kostkę paprykę i cebulę. Pieczarki oczyścić, większe przekroić na pół lub na ćwiartki, a małe pozostawić całe.
  • 2. Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko obsmażyć. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. Na tej samej patelni usmażyć cebulę z papryką i dołożyć do mięsa. Pieczarki wrzucić na patelnię bez tłuszczu, a kiedy woda odparuje dołożyć 25 g masła. Smażyć, potrząsając patelnią, aż się przyrumienią. Włożyć do brytfanki.
  • 3. Wszystko zalać wodą, przykryć pokrywką i dusić około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Brukselkę oczyścić z wierzchnich listków i dodać surową do gulaszu. Dusić jeszcze przez ok 15 min. Jeżeli woda znacząco odparowała, należy ją uzupełnić.
  • 4. Przygotować sos rozpuszczając na patelni masło. Połączyć dokładnie z mąką i smażyć ok 2 minuty nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać wodę spod duszonego mięsa, a następnie kremówkę. Sos wlać do brytfanki, zagotować i gulasz można podawać. Na talerzu po wierzchu można posypać szczypiorkiem. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsobrukselkapieczarkiwarzywapaprykaindykgulaszDania jednogarnkowepomysł na obiadmięso duszonedania z mięsemdania rozgrzewającewarzywa na obiadjesienne dania

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz segedyński z pieczarkami i papryką

Dodane przez: 2milutka

Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami

Ponieważ łopatka wieprzowa jest...

Gulasz ze schabu z pieczarkami i papryką

Dodane przez: malesia3

Gulasz ze schabu z pieczarkami i papryką

Pyszny , aromatyczny gulasz , który...

Strogonow z kurczakiem

Dodane przez: edyta337

Strogonow z kurczakiem - gulasz drobiowy...

Gulasz drobiowy z papryką oraz...

Gulasz grochowy z pieczarkami i papryka

Dodane przez: marysia66

Gulasz grochowy z pieczarkami i papryka

Jest to bardzo smaczny gulasz,...

image-0i9tqyk

Dodane przez: natalia2004

Gulasz z cukinią i pieczarkami

Pyszny i bardzo pożywny.

pyszny i sycący

Dodane przez: beciiaaa

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem...

Pyszny, aromatyczny i sycący.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE