GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI

4.49 (191 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepyszny i aromatyczny gulasz wołowy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-6

    Składniki:
    500 g wołowiny na gulasz,
    40 dag pieczarek,
    2 średnie cebule,
    2 małe marchewki,
    łyżka masła,
    łyżka oleju,
    3 łyżki sosu sojowego,
    2 grzybki suszone (opcjonalnie),
    garść natki pietruszki,
    sól (opcjonalnie),
    szczypta tymianku,
    liść laurowy,
    2 łyżeczki mąki + woda,
    po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
    około 600-700 ml bulionu wołowego (może być z kostki),
    ostra papryka.
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w większą kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem sosu sojowego.
    Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i grzybki suszone. Gotuję około 2 godziny.
    Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i startą marchew (na tarce o dużych oczkach).
    Warzywa dodaję do sosu, gotuję kolejne 30 minut.
    Całość doprawiam do smaku, zagęszczam mąką rozmąconą z odrobiną zimnej wody. Mieszam i jeszcze przez chwilę zostawiam na małym ogniu.
    Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, mieszam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować