Gulasz wołowy z jaglanymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie: (ja robię w szybkowarze)
Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w drobne piórka. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę mięso,obsmażamy. Gdy wołowina się lekko zarumieni,zalewamy gorącą woda tak aby przykryć mięso (ilość wody zależy od tego ile chcemy mieć sosu), dodajemy marchewkę i czosnek pokrojone w kostkę, przyprawiamy do smaku, dusimy ok 1 godz, aż mięso całkowicie zmięknie.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy podsmażone na patelni pieczarki oraz paprykę, dusimy jeszcze koło 15 min, następnie zabielamy.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny curry, odcedzamy. Gdy troszkę przestygnie dodajemy do niej starty żółty ser i formujemy kulki. Podajemy z gulaszem. Smacznego!
Porady
Jeśli lubimy pikantny gulasz możemy posypać płatkami peperoncino.
Komentarze