Gulasz wołowy z jaglanymi kulkami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny, pożywny i prosty w przygotowaniu gulasz wołowy.

Składniki:

  • 50 -60 dag mięsa wołowego gulaszowego,
    1 cebula,
    1 ząbek czosnku,
    mała marchewka,
    5-6 średniej wielkości pieczarek,
    ½ małej papryki czerwonej,
    ½ małej papryki żółtej,
    1 łyżeczka lubczyku,
    1 łyżka śmietany,
    1 łyżeczka mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista),
    1 liść laurowy,
    1 ziele angielskie,
    sól, pieprz, ostra papryka, curry,
    woreczek kaszy jaglanej,
    3-4 łyżki startego żółtego sera,
    olej do podsmażenia ( u mnie kokosowy),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z jaglanymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: (ja robię w szybkowarze)
    Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w drobne piórka. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę mięso,obsmażamy. Gdy wołowina się lekko zarumieni,zalewamy gorącą woda tak aby przykryć mięso (ilość wody zależy od tego ile chcemy mieć sosu), dodajemy marchewkę i czosnek pokrojone w kostkę, przyprawiamy do smaku, dusimy ok 1 godz, aż mięso całkowicie zmięknie.
    Gdy mięso będzie miękkie dodajemy podsmażone na patelni pieczarki oraz paprykę, dusimy jeszcze koło 15 min, następnie zabielamy.
    Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny curry, odcedzamy. Gdy troszkę przestygnie dodajemy do niej starty żółty ser i formujemy kulki. Podajemy z gulaszem. Smacznego!

Porady

Jeśli lubimy pikantny gulasz możemy posypać płatkami peperoncino.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować