Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.
Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) – mięso nie może być surowe ( jeśli jest surowe przedlużamy czas obsmażania ).
Wyciągamy na osobny talerz , oliwy nie wylewamy z patelni.
Grzyby dokładnie myjemy , odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Marchew kroimy w plasterki.
Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki ( nie wylewając wyciękającego z nich soku ).
Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.
Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.
Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.
Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!
Komentarze