Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sycący i rozgrzewający gulasz na te coraz chłodniejsze dni!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    - wołowina ( najlepiej polędwica ) - 500 g
    - czosnek - 4 ząbki
    - sól
    - pieprz
    - mąka - 2 łyżki
    - oliwa z oliwek - 100 ml
    - grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki ) - 400 g
    - cebula - 1 szt
    - marchew - 1 szt
    - pomidory miękkie - 4 szt
    - liść laurowy - 2 szt
    - ziele angielskie - 1 szczypta
    - czerwone wytrawne wino - 150 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:



    Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.

    Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

    Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) – mięso nie może być surowe ( jeśli jest surowe przedlużamy czas obsmażania ).

    Wyciągamy na osobny talerz , oliwy nie wylewamy z patelni.

    Grzyby dokładnie myjemy , odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki.

    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

    Marchew kroimy w plasterki.

    Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki ( nie wylewając wyciękającego z nich soku ).

    Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.

    Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

    Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.

    Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.

    Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.

    Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Kurki Rydze Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować