Kurczak po katalońsku

4.5 (199 ocen)

Słoneczne i mocno pomidorowe danie z kurczakiem przygotowywane na patelni… Przenosimy się do pięknej Katalonii w Hiszpanii.

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
    400 g pomidorów z puszki (krojonych)
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 szklanki bulionu
    100 g ryżu
    Sól
    Pieprz
    Ostra czerwona papryka
    Bazylia
    Czarne oliwki
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Napoje Sok

Kurczak po katalońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na plastry, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Obsmażamy na rozgrzanej patelni, zdejmujemy mięso na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w kółka. Podsmażamy na patelni po mięsie, dodajemy mieszankę warzyw z papryką i ziołami, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i bazylią. Wszystko dusimy do momentu zagotowania. Dolewamy bulion i wsypujemy suchy ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając (żeby ryż się nie przypalił). Pod koniec na wierzchu układamy usmażonego kurczaka, polewamy sosem. Zdejmujemy z ognia, dekorujemy pokrojonymi czarnymi oliwkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować