Gulasz staropolski - przepis do szybkowaru

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsty, aromatyczny gulasz mięsny z dodatkiem suszonych grzybów, ogórków kiszonych i powideł śliwkowych. Mój gulasz robiłam w szybkowarze co znacznie skróciło czas gotowania.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa bez kości - 600g
    Marchew - 1 szt duża
    Cebula - 1 szt
    Pietruszka - 1 szt
    Seler - 1/4 szt
    Grzyby suszone - 2 garście
    Ogórek kiszony - 3 szt
    Powidła śliwkowe - 1 łyżka
    Olej - 2 łyżki
    Jałowiec ziarno suszone - 6 szt
    Ziele angielskie - 6 szt
    Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
    Liść laurowy - 4 szt
    Przyprawy mielone:
    papryka słodka i ostra wędzona - po 1/2 łyżeczki
    sól, pieprz
    Opcjonalnie mąka pszenna lub ziemniaczana - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz staropolski - przepis do szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w większą kostkę. Marchew, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki (mogą być plasterki lub kostka). Ogórki kiszone trzemy na tarce.
    Na oleju smażymy mięso, aż lekko się zarumieni. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wodą (około 800ml). Dodajemy grzyby suszone, powidła, wszystkie przyprawy. Gulasz dusimy długo. W szybkowarze gotowałam godzinę od momentu złapania ciśnienia, a po zdjęciu pokrywy jeszcze 10 minut, aby zagęścić sos. W normalnym garnku można gotować na małym ogniu przez 1,5-2h.
    Jeśli wolicie bardzo gęsty gulasz można go zagęścić łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozprowadzonej w połowie szklanki wody, ale nie jest to konieczne.
    Przed podaniem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
    Gulasz można podawać z pieczywem, kluskami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować