1,5 kg mięsa wołowego,
Ok. 3 łyżki oleju,
2 duże ziemniaki,
5 dużych marchewek,
1 cebula,
1 słoiczek fasolki szparagowej wraz z sokiem,
2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów wraz z cieczą,
Sól,
Pieprz,
2-3 łyżki skrobii kukurydzianej,
1/3 filiżaki zimnej wody.
Gulasz wołowy z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na kawałki, ja pokroiłam je w kostkę. Zrób to samo z obranymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Podgrzej szybkowar na średnio dużym ogniu. Dodaj olej i mięso. Wymieszaj i gotuj aż mięso będzie rumiane. Dodaj ziemniaki, marchewkę, cebulę, fasolkę z sokiem i pomidory z ich płynem. Dodaj pieprz i sól do smaku. Gdy ciśnienie wzrośnie Kontynuuj gotowanie przez ok. 20 minut. Następnie połącz mąkę kukurydzianą z zimną wodą w kubku lub małej miseczce. Doprowadź gulasz z powrotem do wrzenia i dodaj mąkę z wodą, aż gulasz zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub z makaronem.
Porady
Do przepisu wykorzystałam fasolkę ktorą sama zawekowałam w słoiku. Smakuje wybornie.
Komentarze