HUMMUS DYNIOWY Z SOCZEWICĄ

  • wyświetlono: 213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Na grzanki, tosty albo jako pasta na imprezowe przekąski – w każdym wydaniu smakuje równie idealnie!Z całą pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom jesiennych smakołyków.

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 30min

Składniki

SKŁADNIKI:

* dynia Hokkaido bez pestek – 400 g
* ugotowana czerwona soczewica – 1,5 szkl
* pasta tahini – 5 łyżek
* sok z cytryny – 6 łyżek
* oliwa z oliwek 5 łyżek
* sol, pieprz, wędzona papryka

Sposób przygotowania przepisu:

HUMMUS DYNIOWY Z SOCZEWICĄ

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Wydrążoną dynię kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem, skrapiamy olejek, posypujemy solą i pieprzem , wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. Studzimy.

    Soczewicę miksujemy z sokiem z cytryny, oliwą i pastą sezamową.

    W tracie miksowania stopniowo dodajemy ok. 0,5 szkl bardzo zimnej wody.

    Doprawiamy solą i odrobiną wędzonej papryki, a następnie dodajemy upieczoną dynię i wszystko razem miksujemy na gładką pastę ( w razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę )..

    Podajemy z dodatkiem pestek dyni ( albo kiełkami ) i odrobiną dobrej jakości oliwy.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatasoczewicaDyniajesieńhummus

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia z soczewicą i jajkiem w kokilkach

Dodane przez: aga3103

Cukinia z soczewicą i jajkiem w kokilkach

Pyszna, zdrowa i pożywna przekąska...

frytki

Dodane przez: Kasja1986

Pieczone frytki dyniowe

Frytki z dyni piżmowej to ciekawa...

Gofry fasolowo-dyniowe z karmelizowaną cebulą

Dodane przez: kuchenny świat

Gofry fasolowo-dyniowe z karmelizowaną cebulą

Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto...

Dyniowe Halloweenki

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Dyniowe Halloweenki

Zdrowe i smaczne danie na święto...

Złote dyniowe kostki

Dodane przez: Netka

Złote dyniowe kostki

Pyszne kawali dyni, panierowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE