Na grzanki, tosty albo jako pasta na imprezowe przekąski – w każdym wydaniu smakuje równie idealnie!Z całą pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom jesiennych smakołyków.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
* dynia Hokkaido bez pestek – 400 g
* ugotowana czerwona soczewica – 1,5 szkl
* pasta tahini – 5 łyżek
* sok z cytryny – 6 łyżek
* oliwa z oliwek 5 łyżek
* sol, pieprz, wędzona papryka
Hummus dyniowy z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wydrążoną dynię kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem, skrapiamy olejek, posypujemy solą i pieprzem , wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. Studzimy.
Soczewicę miksujemy z sokiem z cytryny, oliwą i pastą sezamową.
W tracie miksowania stopniowo dodajemy ok. 0,5 szkl bardzo zimnej wody.
Doprawiamy solą i odrobiną wędzonej papryki, a następnie dodajemy upieczoną dynię i wszystko razem miksujemy na gładką pastę ( w razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę )..
Podajemy z dodatkiem pestek dyni ( albo kiełkami ) i odrobiną dobrej jakości oliwy.
Komentarze