Gulasz cielęcy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Niesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g szynki cielęcej
    1 l mleka 3,2 %
    5 łyżek mąki
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 duża cebula
    2 młode marchewki
    1 mały seler
    500 ml bulionu wołowego
    200 ml passaty pomidorowej
    2 łyżki czubrycy szarej
    1 średniej wielkości cukinia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz cielęcy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.

    Następnie przekładamy do miski z mlekiem i moczymy przez godzinę. Osączamy z mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

    Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.

    Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji.

    Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować