GULASZ A'LA GOŁĄBKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Oryginalne danie, które podane w zupełnie inny sposób - w formie gulaszu, a smakuje praktycznie identycznie jak gołąbki. Jednocześnie jest o wiele mniej od nich pracochłonne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • MASA MIĘSNA:

    600 g mięsa mielonego
    4 łyżki bułki tartej
    dwa małe jajka

    KAPUSTA I SOS:

    500 g kapusty czerwonej
    500 g kapusty białej
    4 cebule
    pęczek koperku (lub saszetka suszonego)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    POZOSTAŁE:

    mąka i masło do zasmażki
    olej do smażenia
    sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gulasz a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na masę mięsną łączymy i wyrabiamy, doprawiamy do smaku. Formujemy z mięsa małe kulki i obsmażamy z każdej strony na oleju.
  • 2. Kapustę i cebulę szatkujemy na niezbyt drobno, wkładamy do garnka, zalewamy wodą żeby wszystko było przykryte. Gdy to się zagotuje dodajemy koncentrat, koperek, doprawiamy do smaku i wkładamy kuleczki mięsne.
  • 3. Wszystko dusimy do miękkości, na wolnym ogniu żeby bulgotało. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Z 3 łyżek mąki i porządnej łyżki masła robimy zasmażkę i dodajemy do gulaszu cały czas mieszając, żeby sos trochę zgęstniał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować