Oryginalne danie, które podane w zupełnie inny sposób - w formie gulaszu, a smakuje praktycznie identycznie jak gołąbki. Jednocześnie jest o wiele mniej od nich pracochłonne.
1 godz. 30 min
Składniki:
MASA MIĘSNA:
600 g mięsa mielonego
4 łyżki bułki tartej
dwa małe jajka
KAPUSTA I SOS:
500 g kapusty czerwonej
500 g kapusty białej
4 cebule
pęczek koperku (lub saszetka suszonego)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
POZOSTAŁE:
mąka i masło do zasmażki
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier
Gulasz a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na masę mięsną łączymy i wyrabiamy, doprawiamy do smaku. Formujemy z mięsa małe kulki i obsmażamy z każdej strony na oleju.
2.Kapustę i cebulę szatkujemy na niezbyt drobno, wkładamy do garnka, zalewamy wodą żeby wszystko było przykryte. Gdy to się zagotuje dodajemy koncentrat, koperek, doprawiamy do smaku i wkładamy kuleczki mięsne.
3.Wszystko dusimy do miękkości, na wolnym ogniu żeby bulgotało. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Z 3 łyżek mąki i porządnej łyżki masła robimy zasmażkę i dodajemy do gulaszu cały czas mieszając, żeby sos trochę zgęstniał.
Komentarze