Zapiekanka a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i drobno siekamy. Smażymy na 3 łyżkach oleju na jasnozłoty kolor. Ryż wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 8 minut odcedzamy. Do gorącego ryżu dodajemy przysmażoną cebulę i dokładnie mieszamy.
2.Do przestudzonego ryżu dodajemy surowe mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to ręką).
3.Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i studzimy.
4.Pomidory wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę oleju, czosnek granulowany, bazylię i oregano oraz sól i pieprz do smaku, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Studzimy. Dodajemy mąkę i roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy.
5.Sos pomidorowy i kapustę mieszamy i połowę wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 1 łyżką oleju. Na kapustę kładziemy farsz mięsno - ryżowy i na wierzch resztę kapusty z pomidorami.
6.Pieczemy 60 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z termoobiegiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Porady
Jeśli używamy zwykłego ryżu, trzeba go gotować trochę dłużej, ale ziarenka powinny być w środku lekko twardawe.
Z podanej ilości składników otrzymamy 5-6 porcji.
Komentarze