2.Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3.Mięso dokładnie wyrabiamy z przestudzonym ryżem, pokrojoną cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami (najlepiej zrobić to ręką).
4.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy podgotowanymi liśćmi kapusty. Na przemian układamy warstwy podgotowanej kapusty, mięsa i marchewki (ilość warstw zależy od wielkości naczynia), ostatnia warstwa ma być z kapusty.
5.Zapiekankę przykrywamy, pieczemy przez ok. 1h w temp. ok. 200°C
6.Sos:
Do rosołu wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz vegetą. Całość zagotowujemy, następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze