Grzyby w zalewie octowej z cebula i marchewką

4.49 (202 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

smaczna przekaska :) po sezonie gdy grzybów brak- najlepsza!!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • kapelusze świezych młodych grzybów lesnych , -młode niewielkie borowiki, podgrzybki
    2 cebule
    2 niewielkie marchewki
    szczypta soli
    Zalewa (składniki na 1 litr zalewy):
    3 szklanki wody
    3\4 szklanki octu
    6 kulek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    gorczyca
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przekąski

Grzyby w zalewie octowej z cebula i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oczyszczone borowiki , podgrzybki myjemy pod bieżącą wodą dwukrotnie .Obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut.
    2. Z podanych składników przygotowujemy zalewę - zagotowujemy wodę z cukrem i octem, dodając przyprawy. Dodajemy tez cebulkę i marchewkę pokrojone w krążki.
    Podgotowujemy wszystko przez około 5 minut.
    Do wyparzonych słoików przekładamy grzyby wraz z z podgotowaną w zalewie marchewką i cebulą tak do 2\3 pojemnosci zeby sie nie posklejały. Grzyby zalewamy wrząca zalewą. Słoiki pasteryzujemy około15-20 minut. Przechowujemy w powiniczce.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować