grzybki marynowane

3.5 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

...jesienią jak co roku grzybki marynowane to obowiązkowa pozycja w przetworach. Najbardziej smakują mi maślaki marynowane i prawdziwki oczywiście. Zawsze korzystam z tego przepisu...

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • grzyby leśne

    2,5 szklanki wody
    1 szklanka octu
    4 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek pieprzu
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka gorczycy
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby należy dokładnie oczyść z piasku i liści i przepłukać w wodzie. Zagotować wodę w dużym garnku; osolić. Grzyby wrzucić na wrzątek i gotować około 5 minut.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy zagotować.

Porady

Odcedzone grzyby rozłożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Zalać gotującą się zalewą i od razu zakręcić. Grzyby w słoikach odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować