grzybki marynowane

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

super dodatek do dań, a także idealna przystawka na imprezę.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • grzyby leśne dowolna ilość,

    składniki na zalewę:

    1 szklanka octu 10%
    3 szklanki wody
    1 łyżka soli
    4 łyżki cukru
    kilka małych listków laurowych,
    1 łyżeczka gorczycy
    kilka ziaren pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przeważnie zbieram i marynuję borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlarze, opieńki
    grzyby dobrze oczyścić, umyć, zalać wodą z dodatkiem soli przeważnie na 2kg grzybków daję 1 czubatą łyżkę soli, obgotowuję tzn, od chwili zagotowania się wody w garnku gotuję grzyby 7 minut,
    odcedzam za pomocą druszlaka i przygotowuję zalewę...
    opcjonalnie na każdy słoiczek daję plasterek cebuli, 2 plasterki marchewki, krążek papryki - to w celu dekoracyjnym gotowego wyrobu,
    składniki zalewy zagotować do gotującej zalewy włożyć nasze grzybki i gotować na wolnym ogniu 5 minut, gotowe grzyby wkładać do wcześniej przygotowanych słoiczków (ja używam o pojemności 320ml) słoiczki uzupełniać zalewą. mocno zakręcać i odstawiać na ręcznik do góry dnem, zostawić do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowanych grzybów już nie pasteryzuję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować