Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przeważnie zbieram i marynuję borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlarze, opieńki
grzyby dobrze oczyścić, umyć, zalać wodą z dodatkiem soli przeważnie na 2kg grzybków daję 1 czubatą łyżkę soli, obgotowuję tzn, od chwili zagotowania się wody w garnku gotuję grzyby 7 minut,
odcedzam za pomocą druszlaka i przygotowuję zalewę...
opcjonalnie na każdy słoiczek daję plasterek cebuli, 2 plasterki marchewki, krążek papryki - to w celu dekoracyjnym gotowego wyrobu,
składniki zalewy zagotować do gotującej zalewy włożyć nasze grzybki i gotować na wolnym ogniu 5 minut, gotowe grzyby wkładać do wcześniej przygotowanych słoiczków (ja używam o pojemności 320ml) słoiczki uzupełniać zalewą. mocno zakręcać i odstawiać na ręcznik do góry dnem, zostawić do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowanych grzybów już nie pasteryzuję.
Komentarze