Grzybki marynowane

  • wyświetlono: 2862 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

przepis na te marynowane grzybki używany jest od kilkudziesięciu lat, a grzybki smakują każdemu

Urszula Sadowa
  • 20min

Składniki

grzyby
Zalewa: 0,5l ocet 1l woda 1 łyżka soli 1 łyżka cukru przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania przepisu:

Grzybki marynowane

  • 1. Dokładnie oczyszczamy grzyby Wrzucamy je na osolony wrzątek Gotujemy ok. 7 min Przelewamy na cedzak Płuczemy gorącą wodą (grzyby powinny być jednego gatunku).Wszystkie składniki zalewy zagotować do przygotowanych wcześniej słoików wkładamy grzyby do 3/4 wysokości słoika i zalewamy wrzącą zalewą. Słoiki odwracamy zakrętką do dołu. Po kilku tygodniach grzyby są gotowe do spożycia.

Porady

proponuję do słoików wkładać grzyby z jednego gatunku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzyby

Komentarze

Podobne przepisy

prawdziwki marynowane

Dodane przez: capri

grzybki marynowane

Jako, że grzybobranie dzisiejsze...

grzybki

Dodane przez: goshia

Marynowane grzybki

Odrobina lata zamknięta w słoiku

Marynowane borowiki

Dodane przez: Kloruś

Marynowane borowiki (grzybki)

Dzisiejszy wypad do lasu zaowocował...

grzyby marynowane w occie

Dodane przez: agnieszka8883

Marynowane grzybki

Uwielbiam grzyby! Uwielbiam zabierać...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane.

Grzybki w occie

Dodane przez: Martyna1991

Grzybki marynowane w occie

Takie grzybki pewnie lubi większość...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE