Gryczane naleśniki (z pietruszką)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowa gryka nie kończy się tylko na kaszy gryczanej czy makaronie. Na szczęście mamy jeszcze mąki, a naleśniki z jej wykorzystaniem szczególnie na słono smakują wybornie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -140 g mąki gryczanej
    -1 łyżka oleju
    -(pół pęczka pietruszki świeżej)
    -woda przegotowana zimna (ok. szklanki)
    -(1 jajo-nie jest ono koniecznie do ogólnego przyrządzenia, bardziej do podbicia wartości odżywczych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Gryczane naleśniki (z pietruszką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy olej i (posiekaną pietruszkę,jajo) stopniowo wodę cały czas mieszając, aby powstała nam lejąca konsystencja. Mąka gryczana należy do gęstych, więc nie bójcie się dodawać wody, żeby potem na patelni ładnie się masa rozlała. Smażymy naleśniki po maks. 2 min na jedną stronę.

Porady

Składniki na 8 naleśników

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Warzywa Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować