Zdrowa gryka nie kończy się tylko na kaszy gryczanej czy makaronie. Na szczęście mamy jeszcze mąki, a naleśniki z jej wykorzystaniem szczególnie na słono smakują wybornie.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-140 g mąki gryczanej
-1 łyżka oleju
-(pół pęczka pietruszki świeżej)
-woda przegotowana zimna (ok. szklanki)
-(1 jajo-nie jest ono koniecznie do ogólnego przyrządzenia, bardziej do podbicia wartości odżywczych)
Gryczane naleśniki (z pietruszką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy olej i (posiekaną pietruszkę,jajo) stopniowo wodę cały czas mieszając, aby powstała nam lejąca konsystencja. Mąka gryczana należy do gęstych, więc nie bójcie się dodawać wody, żeby potem na patelni ładnie się masa rozlała. Smażymy naleśniki po maks. 2 min na jedną stronę.
Komentarze