Gołąbki z ziemniakami tartymi

  • wyświetlono: 151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Hej hej co powiecie na gołąbki z ziemniakami ? Zawsze to coś innego niż tradycyjne z ryżem i mięsem. Powiem wam że robiąc je myślałam że wyjdzie coś beznadziejnego ale po przygotowaniu i spróbowaniu zostałam zaskoczona i to niesamowicie. Jest przy nich trochę pracy nie powiem że nie ale efekt końcowy wielkie zaskoczenie.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg liści z kapusty lub mała główka kapusty,

2 kg ziemniaków,

3 cebule 200 g,

1 jajko,

200 g boczku ( dałam swój pieczony ),

3 łyżki oleju,

2 łyżki kaszy manny,

2 - 3 duże ząbki czosnku,

2,5 łyżeczki soli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,

3 szklanki przegotowanej wody ( szklanka poj. 210 ml ),

1 - 2 łyżeczki ziarenka smaku lub Vegety.

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z ziemniakami tartymi

  • gołąbki1. Tak jak pisałam w poście z kapustą kiszoną, miałam tak dużą kapustę że oddzieliłam od niej delikatnie liście. Następnie wodę z dodatkiem soli i octu zagotowałam, następnie zmniejszyłam ogień i parzyłam przygotowane liście kapusty. Już sparzone układać w misce i pozostawić do ostygnięcia.
  • gołąbki2. W czasie gdy liście kapusty stygną, przygotować farsz ziemniaczany. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Starte ziemniaki przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru soku który powstał w trakcie tarcia ziemniaków.
  • gołąbki3. W czasie gdy ziemniaki ociekają z soku, na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć ją na rumiany kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i całość podsmażyć na rumiano, odstawić z ognia do ostygnięcia.
  • gołąbki4. Do miski większej przełożyć ocieknięte z soku ziemniaki, wbić całe jajko, posolić dodać pieprz czarny, kaszę manną oraz wystudzoną cebulę z boczkiem oraz czosnek pokrojony w drobną kostkę . Całość dokładnie wymieszać nawet za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą, można jeszcze doprawić według swego smaku dla mnie było akurat.
  • gołąbki5. Jak już mamy wymieszaną masę ziemniaczaną wtedy na dno dużego garnka wyłożyć liście kapusty oczywiście wycinając twardą część z brzegu kapusty. Przygotować liść kapusty również wycinając z niego twardą część i nałożyć około dwie łyżki farszu ziemniaczanego odciskając sok.
  • gołąbki6. Gdy mamy już nałożony farsz ziemniaczany wtedy ciasno zwijać liść ( ja miałam tak wielkie liście że dzieliłam jednego na dwa ). Boki wciskać w środek ( wtedy nie wypada farsz ). Zrobione gołąbki ciasno ułożyć w garnku, gdy już ułożone i skończył się farsz ziemniaczany ułożyć resztę liści na wierzch przy gołąbkach.
  • gołąbki7. Do ułożonych ciasno gołąbków przygotować zalewę czyli wodę przegotowaną z ziarenkami smaku lub Vegetą, zalać gołąbki na równo. Wstawić na ogień zagotować od czasu zagotowania zmniejszyć na najmniejszy gaz i gotować przez godzinę do czasu aż wierzchnie liście będą mięciutkie.
  • gołąbki8. Gołąbki wyszły bardzo smaczne według mnie smak babki ziemniaczanej z dodatkiem kapusty ugotowanej na słodko. Nie wiem czy wam się spodoba przepis mi te gołąbki przypadły do gustu choć tradycyjne są o wiele smaczniejsze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gołąbkiprzekąskaobiadgołąbki z ziemniakami

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z ziemniakami

Dodane przez: iziona

Gołąbki z ziemniakami

Takie gołąbki robiła jeszcze moja...

gołąbki

Dodane przez: duszek

GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ

Zapraszam na gołąbki podhalańskie....

Gołąbki z ziemniakami i mięsem

Dodane przez: Wioleczka1

Gołąbki z ziemniakami i mięsem

Polecam smaczne inne gołąbki

Gołąbki bez zawijania z tartą kapustą

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki bez zawijania z tartą kapustą

Bardzo smaczne i szybkie gołąbki...

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami

Dodane przez: Paulina Nosek

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami

Takie gołąbki to zupełnie inne...

Dodane przez: RedakcjaPP

Gołąbki z ziemniakami

Takie gołąbki moja rodzina jada...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE