Kotlety rybne z tartymi ziemniakami

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Przepis na te kotleciki otrzymałam od mamy, z którą często wspólnie gotuję.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg karasi
    2 średnie ziemniaki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jajo
    kwasek cytrynowy
    bułka tarta
    przyprawa do ryb
    ew. pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety rybne z tartymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karaś oczyścić, obciąć ogony i większe płetwy. Zemleć na maszynce do mięsa i zmieszać ze szczyptą kwasku cytrynowego.
  • 2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć z masą rybną.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • 4. Wszystkie składniki połączyć, wbić jajo, dodać bułkę tartą i przyprawę do ryb. Wyrobić masę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Formować małe kotleciki dłońmi umoczonymi w kubku z ciepłą wodą i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować